Wiadomości motoryzacyjne | Nowości - Auta - Motoryzacja | Moto porady | Forum | Zaloguj się
Start
Baza Firm
Praca
Dodaj darmowe ogłoszenie
Ogłoszenia motoryzacyjne
Pasaż finansowy

Forum motoryzacyjne: Porady prawne - Forum motoryzacyjne

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Porady prawne Zapraszamy do zadawania pytań

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Kancelariaprawna 

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Moderator
  • Postów 5
  • Rejestracja 23 grudzień 09

Napisano 23 grudzień 2009 - 09:27

Witamy serdecznie. Zapraszamy do zadawania pytań. Pomożemy rozstrzygnąć wszystkie kwestie prawne, także te związane z dochodzeniem odszkodowań powypadkowych od sprawcy zdarzenia.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   zygakomp 

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1

Napisano 23 grudzień 2009 - 22:28

Witam serdecznie

Mialem kolizje drogową 3.12.09 ,jestem poszkodowanym i odszkodowanie bedzie realizowane z OC sprawcy , który był nietrzeźwy. autko moje zostało uznane za "całkowitą szkode" chociaż w wycenie nie ma ani slowa o szkodzie całkowitej. auto w dniu szkody wyceniono przez firme ubezpieczeniową na 27 000 zł wg ceny giełdowej , auto takie jak moje na wszystkich portalach kosztuje nie mniej niż 37 000 zł.Chcą mi oddać 19 000zł w gotówce i zostawić wrak za które wyceniono 8 000zł Mam pare pytań . Auto kupiłem 1,5 roku temu za 42 000 zł

Pytania.
1. Czy w OC dla poszkodowanego istnieje pojęcie "szkoda całkowita" czy jak bede chciał to firma ubezpieczeniowa musi mi naprawić to auto.

2. Czy mogę się odwołać od tej decyzji wziąść swojego rzeczoznawcę . Czy ta gra warta świeczki .

3. Czy za okres od daty wypadku do naprawy przysługuje mi auto zastępsze z firmy ubezpieczeniowej (jestem osobą fizyczna)

4. Czy mogę skierować na drogę sądową sprawce - jeżeli tak to jakie kwoty można uzyskać za zadość uczynienie. Z jakiego kodeksu i jakiego paragrafu można go pozwać.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Kancelariaprawna 

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Moderator
  • Postów 5

Napisano 24 grudzień 2009 - 00:18

Wyświetl postUżytkownik zygakomp dnia 23 grudnia 2009 - 22:28 napisał

Witam serdecznie

Mialem kolizje drogową 3.12.09 ,jestem poszkodowanym i odszkodowanie bedzie realizowane z OC sprawcy , który był nietrzeźwy. autko moje zostało uznane za "całkowitą szkode" chociaż w wycenie nie ma ani slowa o szkodzie całkowitej. auto w dniu szkody wyceniono przez firme ubezpieczeniową na 27 000 zł wg ceny giełdowej , auto takie jak moje na wszystkich portalach kosztuje nie mniej niż 37 000 zł.Chcą mi oddać 19 000zł w gotówce i zostawić wrak za które wyceniono 8 000zł Mam pare pytań . Auto kupiłem 1,5 roku temu za 42 000 zł

Pytania.
1. Czy w OC dla poszkodowanego istnieje pojęcie "szkoda całkowita" czy jak bede chciał to firma ubezpieczeniowa musi mi naprawić to auto.

2. Czy mogę się odwołać od tej decyzji wziąść swojego rzeczoznawcę . Czy ta gra warta świeczki .

3. Czy za okres od daty wypadku do naprawy przysługuje mi auto zastępsze z firmy ubezpieczeniowej (jestem osobą fizyczna)

4. Czy mogę skierować na drogę sądową sprawce - jeżeli tak to jakie kwoty można uzyskać za zadość uczynienie. Z jakiego kodeksu i jakiego paragrafu można go pozwać.

Witam!
W pierwszej kolejności należy pamiętać, że w przypadku wypadku komunikacyjnego mamy do czynienia z dwoma rodzajami szkód a mianowicie szkoda na mieniu (np. samochód) oraz szkoda na osobie. Zarówno za jedną jak i za drugą szkodę należy się odszkodowanie od sprawcy zdarzenia z jego OC. Jeżeli chodzi o szkodę na osobie to są to odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu spowodowany wypadkiem komunikacyjnym ( np. złamania, wstrząśnienie mózgu, uraz barku, ale również depresja, strach przed prowadzeniem pojazdu itp.). Tego rodzaju odszkodowania są z reguły dość wysokie. Można ich dochodzić również jeżeli sprawca zdarzenia uciekł. Wówczas takie odszkodowanie wypłacane jest z funduszu. Nasza kancelaria prowadzi bezgotówkowo tego rodzaju sprawy w imieniu naszych klientów.
Jeżeli chodzi o odszkodowanie z tytułu szkody na mieniu, w pierwszej kolejności bylibyśmy zainteresowani wglądem zarówno w dokumenty ze zdarzenia, jak również w korespondencję z ubezpieczycielem. Jeżeli możemy stracić np. 5000zł to warto walczyć. Odwołania w takich sprawach w naszej kancelarii nie są drogie.
Jeżeli będzie to możliwe to zapraszam ze wszystkimi dokumentami i wówczas poprowadzimy zarówno jedno jak i drugie odszkodowanie.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   kasia123 

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 1
  • Rejestracja 06 marzec 10

Napisano 06 marzec 2010 - 16:50

Witam!
Samochód w którym jechałam jako pasażer spowodował wypadek. W tym wypadku szkodę poniosły zarówno osoby będące w pojeździe który był poszkodowany jak również w samochodzie w którym ja również jechałam.

Pytanie moje jest następujące
Czy osoby znajdujące się w samochodzie sprawcy również mają możliwość dochodzenia odszkodowania? Jeśli tak to gdzie trzeba się zgłosić.?
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Kancelariaprawna 

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Moderator
  • Postów 5

Napisano 06 marzec 2010 - 17:20

Wyświetl postUżytkownik kasia123 dnia 06 marca 2010 - 16:50 napisał

Witam!
Samochód w którym jechałam jako pasażer spowodował wypadek. W tym wypadku szkodę poniosły zarówno osoby będące w pojeździe który był poszkodowany jak również w samochodzie w którym ja również jechałam.

Pytanie moje jest następujące
Czy osoby znajdujące się w samochodzie sprawcy również mają możliwość dochodzenia odszkodowania? Jeśli tak to gdzie trzeba się zgłosić.?

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Kancelariaprawna 

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Moderator
  • Postów 5

Napisano 06 marzec 2010 - 17:28

Oczywiście!
Wszystkie osoby które brały udział w zdarzeniu drogowym i odniosły obrażenia są poszkodowane. Nie ma znaczenia w jakim samochodzie się znajdujemy. Sprawcą jest kierowca a nie wszyscy, którzy z nim jechali w samochodzie. To z jego winy doznaliście państwo obrażeń. Ten kierowca ponosi odpowiedzialność odszkodowawczą za wszystkie osoby, które z jego winy zostały poszkodowane z danym zdarzeniu. To po stronie sprawcy zdarzenia leży obowiązek naprawienia wyrządzonej szkody.
Oczywiście jeśli potrzebujecie Pastwo pomocy w dochodzeniu roszczeń z tego tytułu to można to oczywiście uczynić w naszej kancelarii. Sprawy tego rodzaju prowadzone s bezgotowkowo.
tel 661704548
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   serduszka2 

• Newbie
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 2
  • Rejestracja 19 sierpień 10

Napisano 22 sierpień 2010 - 20:21

Dzień dobry kopiłem jakiś miesiąc temu używany motorower. Po zakupie nie mogłem go w ogóle odpalić. Poszedłem do mechanika i jak się okazało silnik był w opłakanym stanie i nie miał kompresji dlatego nie mógł zapalić ani z "kopaiki" oraz z elektrycznego rozrusznika. Sprzedający powiedział tylko że wymienię akumulator i będzie dział.Więc tak zrobiłem ale nadal nie mogłem cieszyć się z użytkowania motorka. Naprawa silnika z częściami kosztowała mnie ponad 200zł. Na dzień dzisiejszy motor chodzi ale jest w nim dużo rzeczy do zrobienia o których nie było mowy w umowie. sprzedający zataił przede mną wady. Oczywiście chciałem się dogadać ale on nie odbiera telefonów. Czy w takim przypadku mogę wystąpić do sadu o zerwanie umowy kupna-sprzedaży?? Znalazłem w internecie ustawę z 27 lipca 2002r. czy ta ustawa dotyczy mnie?? Proszę mi poradzić czy miałbym jakiekolwiek szanse w sądzie aby zwrócono mi pieniądze za zakupiony towar. Czuje się oszukany.
0

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Możesz napisać jeszcze 1 postów dziś